«Sunn Middag» – en VegVett-blogg

Norsk Vegetarforening er en paraplyorganisasjon som samler vegetarianere og veganer i Norge. De arbeider blant annet for økt informasjon om vegetarisk og vegansk kosthold, og er opptatte av at informasjon om et slikt kosthold skal være lett tilgjengelig.

Vegetarforeningen har nylig startet opp VegVett, som skal fungere som  er et kvalitetsstempel for seriøse veggisblogger. Målet er at VegVett både skal gjøre det enklere for nye og etablerte bloggere, men også for lesere av de mange bloggene.

En Veg-Vet-blogg kjennetegnes ved at den…

  • Er brukervennlig. Den markerer tydelig om en rett er egnet for veganere, eller kun for vegetarianere som spiser egg/melk, slik at flest mulige lesere får utbytte av bloggen.
  • Er inkluderende. Både i språkbruk og i innhold skriver man på en måte som viser respekt for de som ikke er veggiser, folk som har andre begrunnelser for vegetarisme, og folk som har et annerledes veg. kosthold enn en selv.
  • Er veganvennlig. Både ved at man forsøker å oppgi hvordan ikke-veganske oppskrifter kan gjøres veganske hvis mulig, og ved å ikke overfokusere på utfordringer ved vegansk livsstil der dette er tema.
  • Er etterrettelig. Man kopierer aldri oppskrifter direkte uten tillatelse, oppgir alltid kilde når man er direkte inspirert, og normalt også når man er indirekte inspirert av andre – enten det et snakk om bloggere eller bøker. Man viser respekt for, og tar vare på hverandre.
  • Er pålitelig. Om man skriver om helse er man tydelig om, og bevisst på egne forutsetninger for å gjøre det. Man unngår et ensidig, unyansert overfokus på fordelene ved veggiskosthold. Man nevner kilder når man kommer med faktapåstander, og man søker solide kilder.
  • Er tydelig. Dersom man omtaler et produkt man har mottatt (eller man har mottatt annen støtte), så oppgis dette. Hvis man omtaler en organisasjon eller prosjekt man selv tilhører, er det også noe man er tydelig om ovenfor leserne.
  • Er seriøs. Man kan godt skrive rødglødende og indignert om dyrevern og dyrs rettigheter, men uten å oppfordre til eller støtte dyrevernsabotasje (som ikke er det samme som sivil ulydighet brukt av natur- og dyrevernere).

Jeg synes dette er et flott tiltak, og kommer til å forsøke å følge de syv Veg-Vett-reglene her på bloggen.

Jeg kommer fortsatt til å skrive om oppskrifter også med fisk og sjømat, ogvil fortsette å ha fokus på sunn, enkel og god mat uten kjøtt som hvem som helst kan få til å lage i en travel hverdag.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s