Jeg slår et slag for poteten: potetsuppe med chili

Da poteten ble tatt i bruk i Norge på 1800-tallet, var det intet mindre enn en liten revolusjon som skjedde. Den lille knollen ga bøndene langt mer avkastning på avlingene sine enn korn. Små husmannsgårder kunne nå fø på flere mennesker, og den nye grønnsaken bidro dermed til den store folkeveksten i landet.

Men poteten ble ikke umiddelbart tatt i mot med etusiasme. Nei, norske bønder var skeptiske, og syntes slett ikke denne søramerikanske rotveksten var noe særlig å ha i maten. Men entusiastiske prester – «potetprester» – som så potetens store nytteverdi – talte fra prekestolen om denne fantastiske nyinnførte veksten.

Poteten ble siden fattigmannskost og fattigmanns trøst i harde tider, der skrinne kår var hverdagslivet for mang en småbonde. Sild og poteter ble den nye nasjonalretten. Poteter inneholder godt med C-vitaminer, kalium og fiber. Og karbohydrater. Og det er vel kanskje disse som har gjort poteten så upopulær i dag. For i dag har poteten gått helt av mote, virker det som. Nordmenn spiser ris, pasta og quinoa til middag. Lavkarbo-frikene unngår poteten som pesten, og det virker som om folk ser på deg som om du er helt teit hvis du serverer poteter til middag. I alle fall hvis du er under 60.  Sild og poteter er erstattet av fancy asiatisk matlaging.

Jeg slår likevel et slag for poteten. Denne gang i en potetsuppe. For jeg bryr meg ikke om hvor ukul poteten er – potetsuppe er mettende, billig og godt. Med en klype chilipulver og paprikapulver blir den heller ikke kjedelig.

  • 6 middels store poteter
  • 1 purreløk
  • 6 dl vann
  • 3 dl melk
  • persille
  • paprikapulver
  • chilipulver
  • salt
  • pepper

Skrell poteter og del dem i terninger. Jo mindre terninger, jo kortere koketid. Hakk purre i skiver. Stek poteter og purre et par minutter i olje i en gryte. Hell over vann. Kok opp og kok til potetene er møre. Ha i persille. Mos grundig med stavmikser, til du får en jevn suppe.

Tilsett melk og kok opp. Smak til med paprikapulver, chilipulver og pepper. Ikke ha i salt før du nærmer deg slutten. Ha i en neve purre i skiver. Småkok i noen minutter før servering.

Potet- og purreløksuppe med chili

Reklamer

5 responses

  1. Herlig innlegg. Enig med deg: Poteter er en viktig del av «kvardagskosten» som vi absolutt bør fortsette med å spise. Ha en fin dag, og snart skal vi høste inn årets potetavling!!!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s