Usunn mat er billigst

I denne artikkelen i Aftenposten kan vi lese at usunn mat, som kjøtt, blir billigere, mens sunne matvarer, som frukt og grønnsaker, blir proposjonalt dyrere. Kjøtt har bare steget i pris med 6% siden 1998, mens fiskeprisene har steget med 28%. Prisene på friske grønnsaker steg med nesten 4% bare i 2010.

Bilde fra Wikimedia Commons

I tillegg gis kjøtt- og meieribransjen langt større summer for å drive promotering enn det  Opplysningskontoret for frukt og grønt får for å promotere frukt og grønnsaker, i følge Dagligvarehandelen.  I 2011 vil Norge bruke 92,6 millioner kroner til markedsføring av egg, kjøtt og meieriprodukter, men kun 8,6 millioner til markedsføring av frukt og grønt. I tillegg kommer 2,5 millioner for å reklamere for økologisk mat. Det er Omsetningsrådet, som er nedsatt gjennom bestemmelse i norsk lov, som står for fordelingen.

Vi vet også at kjøttforbruket har steget til nye høyder. Dette er hverken bra for jordkloden eller for kroppene våre. Og det er ikke rart at barnefamilier spiser mye kjøtt når det stadig er tilbud på dette, mens fisk, grønnsaker og frukt er dyrt? Når ribba koster 14,90,- per kilo og fisken 150,-, blir det vanskelig å argumentere mot tilbudene.

Hvis den norske staten vil ha nordmenn til å spise sunnere, er det da vitterlig noe som er galt her?

Reklamer

2 responses

  1. Nå er det vel ikke sånn at kjøtt er usunt i seg selv. Det er usunt i feil mengder, og av feil type. Men jeg er forøvrig enig. Mest kritikkverdig er det jo at de mest usunne produktene – blandingsproduktene – hadde falt mest i pris.

    Ellers; ja til mer grønnsaker og mer fisk – og rent kjøtt framfor kjøttdeig og pølser. Og mindre kastet mat. Kan gjerne henge på mindre lyse kornvarer og hvitt sukker også.

    • Kjøtt er ikke usunt i seg selv, men problemet er jo at nordmenn fra før av spiser altfor mye av det og for lite frukt og grønnsaker. Når i tillegg så mange av dyrene i kjøttindustrien lider under svært kritikkverdige forhold, synes jeg det blir en smule forkastelig å bruke så mange millioner på promotering av allerede billig og lett tilgjengelig kjøtt, og så lite på frukt og grønt, som vi trenger mer av til lavere priser! :-)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s