Litt om gjenbruk av mat

En tredjedel av all mat som produseres og selges i Norge og andre vestlige land havner i søpla. Dyrking av all denne maten som kastes, legger beslag på enorme ressurser i form av vann, dyrkingsjord og bidrar til utslipp av klimagasser. Nordmenn kaster rundt 500.000 tonn mat i året. (Kilde: Framtiden i våre hender.) Ressursene som er blitt brukt til å produsere denne maten, kunne vært brukt til noe annet, langt nyttigere! Vi bør altså bli flinkere til å bruke opp maten vi har i kjøleskapet i stedet for å kjøpe nytt. Det er mye god mat en kan lage av rester, og en kan fint varme opp gryteretten fra i går og bruke den i en ny, velsmakende suppe.

Noen tips til grønt forbruk (delvis fra den fantastiske kokeboka «Vær så god – kokebok for deg som vil leve enklere og mer miljøvennlig«. ANBEFALES!):

Vær så god

 • Kokt pasta passer fint i en matboks sammen med en grønn salat og paprikastrimler som en fin lunjsalat på jobb.
 • Kokte fiskerester blir til fiskegrateng eller klippfisk.
 • Kalde, kokte poteter blir en deilig potetmos hvis de moses med melk og smør. Eller de kan stekes brune og sprø og bli deilig snacks til kveldskos.
 • Kokt ris kan bli til dessert sammen med pisket krem og syltetøy. Av risengrynsgrøtrestene lager du fantastiske rislapper.
 • Ihjelkokte grønnsaker fra søndagsmiddagen blir en smakfull suppe på mandag ved hjelp av stavmikser og krydder.
 • Man må ikke hive all mat som er gått ut på dato. Varer merket «Best før» kan godt brukes flere dager etter datomerkingen. Bruk luktesansen og synet ditt.
 • Planlegg matinnkjøpene dine. Kjøper du f.eks. en diger kål, er det lurt å planlegge middagene den uka etter det, slik at hele kålen blir brukt opp, og ikke blir liggende i kjøleskapet og råtne.
 • En grønnsakssuppe eller en pytt-i-panne er en fin måte å bruke opp det du har i kjøleskapet. Her er det kun fantasien som setter grensene.

Noen andre som har noen gode tips til å bruke opp restene?

Reklamer

5 responses

 1. Viktig tema. Spesielt «best før» misforstås av mange som «ødelagt etter»… Det meste av ferskt kjøtt er best like etter «best før» på grunn mørningen.

  Jeg tror du kan henge på
  «Planlegg inn kjøpene – vit hva du har tenkt å lage og hva du trenger for det»
  «Lag gjerne egen ferdigmat at grønnsaker og frukt i sesongen. F.eks tomatsaus, supper, syltetøy – alt dette er mye bedre hjemmelaget, og man unngår alle tilsetningsstoffene.»

  • Å skrive «best før» på maten tror jeg må være den dårligste ideen noensinne! Jeg er overbevist om at så så uendelig mye mat kastes fordi folk leser på datoen i stedet for å lukte og se på maten! Det med kjøtt er jo et veldig godt eksempel! :-)

 2. Tilbaketråkk: Spis sunt og billig – det er mulig! | Sunn Middag

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s